Nu kommer snart en helg då det är riktigt synd om många hundar och katter. Om du behöver tips på hur du kan hjälpa ditt djur kan du ringa och rådgöra med vår etolog Ebba Rodhe. Hon kan också hjälpa dig med träningstips hur man aktivt kan träna sin hund att inte vara rädd till nästa år.

 

Många hundar, katter och andra djur upplever ångest och rädsla på nyårsafton. Här kommer några enkla tips på hur du kan förbereda och göra nyårsafton något lindrigare för dina fyrbenta familjemedlemmar. Det allra bästa om man har en skotträdd hund eller katt är att vara ute i god tid och träna djuret på att plötsliga ljud inte är farligt. Men det finns även saker man som djurägare kan göra om man är ute i sista minuten! Börja med att sätta in adaptil (feromoner för hund) och feliway (feromoner för katt) i kombination med zylkene. Dessa är receptfria och kan ha en lugnande effekt på djuren. 

Sista-minutenträning:

Bygg en koja någonstans i hemmet där det är fritt från fönster och gärna lite ljudisolerat, till exempel i badrummet. Bädda med mysiga (och ljudisolerande) filtar. Ge djuret ständig tillgång till denna koja och visa att det händer bra grejer där – lämna lite godis eller något gott tuggben. Syftet med denna träning är att ladda kojan med positiva erfarenheter. Dessutom har du förberett så att kojan är den plats i hemmet där det är minst ljud- och synintryck från fyrverkerierna. 

Träna din hund på att ha fetvadd i öronen eller speciella hörselskydd för hund. Detta dämpar intensiteten av ljudintrycken och kan göra att hundarna upplever det som mindre läskigt. Se till att du tränar in detta på ett positivt sätt och inte använder dig av tvång. Fetvadden ska vara där för att hjälpa hunden – inte orsaka mer stress. En del hundar är väldigt känsliga när man hanterar öronen, var uppmärksam på hur din hund reagerar och gör inget som din hund upplever som obehagligt. 

Dagarna innan:

Vissa avfyrar fyrverkerier innan nyårsafton. Se därför till att inte ha din hund lös varken dagarna före eller efter nyårsafton. Om du har en utekatt kan det vara en god ide att låta den vara inomhus och pyssla med andra grejer dessa dagar eller gå promenader i koppel. Ett djur som blir skrämt kan springa långt bort och varje nyårsafton kommer rapporter om djur som rymt eller försvunnit. Låt inte detta hända ditt djur!

Om du har möjlighet – åk på en utflykt utanför stan med din hund. Lägg lite spår, träna dog parkour eller bara gå en lång promenad. Se till att hunden får nosa, spana, gräva, leka, springa och göra sånt som din hund tycker är viktigt. Målet är att hunden ska vara i bra balans inför nyårsafton. Det vill säga – mentalt och fysiskt stimulerad på en lagom nivå.

Undvik promenader på sena kvällar eftersom det är dessa tider det är störst risk för smällare. Se hellre till att ni promenerar ordentligt på dagtid så det bara behövs en liten kiss efter att det blivit mörkt. De flesta hundar reagerar starkare då de hör en smällare utomhus än om de är i hemmet. 

En katt som är van att gå ut kan lätt bli understimulerad då den hålls inomhus. Se till att den har saker att göra! Har den en bra spaningsplats vid ett fönster, klättermöjligheter? Lek med katten och varför inte träna lite tricks? 

På nyårsafton:

Aktivera hunden/katten mentalt. Se till att du är redo med goda tuggben, mat i aktiveringsbollar och djurens bästa leksaker. 

Om du befinner dig i stan – gå korta promenader så ni undviker att utsättas för smällare på promenaderna. Åk gärna ut från stan och ta en längre promenad om ni har möjlighet. Gå inte ut alls när det är smällare. 

Dra ner alla rullgardiner och persienner – även ljusintrycken kan vara skrämmande för djuren. Att ha musik i stereon kan fungera som en slags ljudvägg – ljuden av fyrverkerierna upplevs inte lika plötsliga och skarpa när det är andra ljud i vägen. 

Lämna aldrig djuren själva på nyår och se till att ni firar på en lugn plats där djuren känner sig trygga. Hör av er om ni har ett djur som upplever stark ångest och rädsla så kan ni få ytterligare hjälp och personlig rådgivning gällande hur ni kan anpassa miljön för att hjälpa djuren. Det går även att få receptbelagd medicin om det behövs. 

Vill ni ha hjälp att träna er hund eller katt inför nästa år? Hör av er till oss för att boka in rådgivning och få hjälp med träningsupplägg.